اسید شویی مبدل حرارتی و رسوب زدایی آن یکی از موارد بسیار مهم در صنعت است. در ادامه این مطلب اسیدشویی استخر را بهصورت گام به گام بیان نمودهایم. به معرفی و مزایای آن پرداختیم. تا بتوانید به درستی این اقدام را انجام دهید. این روزها با توجه به افزایش قیمتها لازم است تا بتوانید از هزینههای اضافه جلوگیری کنید. در صنعت استخر، میتوان ایجاد رسوب در مبدلهای حرارتی را یکی از دردسرهای هزینهساز دانست.رسوب گرفتن مبدل حرارتی سبب ایجاد ضعف در کارایی آن خواهد شد. در نتیجه عملکرد آن با مشکل مواجه میشود. چراکه دیگر قادر به انتقال حرارت بین دو سیال نخواهد بود. در نتیجه استخرداران در تلاشند تا با راهکارهای کاربردی بتوانند این رسوبات را از بین برند. اسید شویی یکی از کاربردیترین روشها در این زمینه میباشد. برای از بین بردن رسوبات موجود بر روی مبدل حرارتی میتوانید از اسید استفاده کنید.
چرا مبدلهای حرارتی رسوب میگیرند؟!
در مبدلهای حرارتی از لولههای مسی با ورق فولاد ضد زنگ استفاده شده است تا بتوانند گرما را به سیال انتقال دهند. در طی این مرحله، رسوباتی از جمله؛ کک نفتی، املاح آب، مواد شیمیایی و سایر موارد دیگر بر روی سطوح این لولهها و ورقها رسوب کرده و جمع میشوند. این رسوبات میتوانند بهصورت عایق عمل کرده و از انتقال بین سیالات جلوگیری میکنند. بدین صورت دیگر مبدل حرارتی قادر نیست کارایی سابق را داشته باشد. در نتیجه با افزایش میزان انرژی مواجه خواهید شد. این اتفاق به همین جا ختم نمیشود، و سایر تجهیزات صنعتی نیز به مشکل خواهند خورد.
اما شما میتوانید با تمیز کردن به موقع این مبدلها به راحتی از هزینههای اضافه جلوگیری نمایید.
بهترین زمان برای تمیز کردن مبدل حرارتی
رسوبگذاری یک امر طبیعی است و نمیتوان از آن جلوگیری کرد. اما باید این رسوبات در زمان درست از بین روند. با انجام سرویسهای دورهای منظم میتوان به راحتی از ایجاد هزینههای اضافه جلوگیری کرد. در نتیجه برای انجام تمیزکاری باید برنامهریزی مشخص و منظیمی داشت. در نتیجه لازم است تا اپراتورهای مبدل حرارتی با توجه به میزان رسوبگیری این قطعه، برنامهریزی دقیق و منظمی برای رسوب زدایی داشته باشند. مطمنا با انجام این کار علاوه بر افزایش عمر تجهیزات، هزینههای خود را نیز کاهش خواهید داد.
بهصورت میانگین میتوان زمان مناسب برای رسوب زدایی از این مبدلها را در حدود سالی یکبار دانست. اما باید بازرسیهای دورهای را بر روی آنها حتما انجام دهید. و در صورت نیاز به سرعت برای نظافت آنها اقدام نمایید. توجه کنید که رسوب زدایی روشهای بسیار متنوعی دارد که در این مطلب به توضیح آنها پرداختیم.
رسوب زدایی مبدل حرارتی با اسیدشویی
اسیدشویی یکی از روشهای شیمیایی برای رسوب زدایی است.در روش اسید شویی مبدل حرارتی از یک واکنش شیمیایی استفاده میشود. در استفاده از روش اسیدشویی مبدل حرارتی نیازی به تفکیک کردن قطعات مبدل نخواهید داشت. میتوان این روش را یکی از روشهای ساده و سریع برای رسوب زدایی معرفی کرد. اما باید در انتخاب مواد نهایت دقت را به کار بندید. چراکه انتخاب اشتباه مواد میتواند سبب خوردگی و آسیب دیدگی مبدل شود.
انواع مواد شیمیایی برای اسید شویی مبدل حرارتی
برای اسید شویی مبدل حرارتی انتخابهای زیادی دارید از جمله؛
گریس و چربیها باید از مواد قلیایی تمیزکننده استفاده کنید. مانند؛ سود سوزآور و آمونیاک
پرمنگنات پتاسیم، برومات سدیم و نیتریت سدیم از جمله اکسیدانهایی هستند که یک لایه اکسید پایدار روی سطح تمیز شده بوجود میآورد. در نتیجه در برابر خوردگی پوسته ایجاد میکند.
برای حل رسوبات خاص قطعا استفاده از حلالهایی مانند هیدروکربنهای معطر، هیدروکربنهای آلیفاتیک و هیدروکربنهای کلر پیشنهاد میشود.
استفاده از اسید که به دلیل واکنش قوی با رسوبات یکی از رایجترین روشهای ممکن است.
در ارتباط با اسید شویی مبدل حرارتی بیشتر بدانید
اسید شویی را میتوان یک واکنش شیمیایی قوی دانست. در این روش از محلول اسیدی استفاده میشود تا پوستههای اکسیدی، رسوبات ایجاد شده و زنگ خوردگیها در بخشهای مختلف از بین روند. برای اسیدشویی میتوانید از اسیدهایی مانند؛
- هیدروکلریک اسید، سولفوریک اسید و اسید فسفریک که از اسیدهای معدنی هستند.
- سولفوریک اسید مانند سدیم بی سولفات، سولفامیک اسید، سولفات یا کلرید اهن، سدیم هیپوفسفیت، آمونیوم پرسولفات و نمکهای با فلوراید از جمله اسیدهای جامد
توجه نمایید که میتوانید برای جلوگیری از حمله اسید به سطوح مبدل، از بازدارندهها نیز استفاده کنید.
مهمترین نکات در اسید شویی مبدل حرارتی
توجه به موارد زیر میتواند اسیدشویی را برای شما با کیفیت بهتری انجام دهد؛
- مقدار اسید را بایستی با توجه به حجم مبدل و میزان رسوبات مشخص کنید.
- در زمان اسید شویی به هیچ عنوان نباید مبدل حرارتی در حین کار باشد.
- در حین اسیدشویی تمامی مسیرهای ورودی و خروجی را مسدود کنید.
- برای رقیق کردن اسید حتما از دستورالعمل معرفی شده استفاده کنید.
- مسیر مبدل را باید حتما شستشو دهید.
- با کمک پمپ تزریق باید اسید رقیق شده را به مبدل تزریق کنید. با توجه به اینکه PH با حل شدن رسوبات در محل اسیدی تغییر میکند و خاصیت خود را از دست میدهد، لازم است تا این کار چند بار تکرار شود.
- پس از از بین رفتم تمامی رسوبات لازم است تا محلول اسیدی از مبدل حرارتی خارج شود. برای این مرحله میتوانید از آب استفاده کنید. حتما مطمئن شوید که PH آب به 7 تا 8 رسیده باشد.
آیا اسید شویی مبدل حرارتی انتخاب درستی است؟!
اسید شویی نیز مانند سایر روشها دارای مزایا و معایبی است. یکی از اصلیترین مزیتهای اسید شویی مبدل حرارتی را میتوان، عدم نیاز به جدا کردن قطعات دستگاه از یکدیگر دانست. فقط لاطم است تا برای انجام اسیدشویی دستگاه را خاموش کنید.
از معایب اصلی اسید شویی نیز میتوان به سمی بودن اسیدها اشاره نمود. برای کارکردن با اسیدها لازم است تا احتیاط لازم را بکار بندید. حتما توجه کنید که لازم است میزان درستی از اسید رقیق شده و حتما این اده در دمای مناسب قرار گیرد. با عدم رعایت این موارد، ممکن است آسیبهای بسیار جدی به اجزا مبدل حرارتی وارد شود.
پشماندهای ایجاد شده از اسید شویی مبدل حرارتی، از نمونههای خطرناک میباشند. در نتیجه لازم است تا به سرعت پساب و گازهای ناشی از اسیدشویی را بازیابی نمایید.