معرفی انواع استخر و کاربرد آن
پیدایش استخر به 5000 سال پیش در زمان یونانیان باستان و رومیها باز میگردد. در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی و فناوری شاهد ظهور انواع استخر هستیم که کیفیت سطح زندگی انسان را تغییر داده و به یکی از مهیجترین مکانهای تفریحی تبدیل شده است. در این مقاله فروشگاه تجهیزات استخر و جکوزی آبیکو تصمیم داریم انواع این سازه و کاربردهای آن را بررسی کنیم.
استخر چیست؟
استخر، سازهای مصنوعی است که همانند یک مخزن سرباز آب مورد نیاز برای مقاصد مختلف از جمله شنا را در خود نگه میدارد. استخرهای امروزی از اواسط قرن نوزدهم میلادی در میان مردم جای خود را باز کردند.
در سال 1896 پس از آغاز بازیهای المپیک به شیوهای نوین برگزاری مسابقات شنا انجام شد. از آن پس طراحی و ساخت استخرهای شنا به سرعت رشد کرد و به تدریج استخرهای شنای عمومی در شهرهای مختلف دنیا احداث شد. پس از جنگ جهانی اول، رغبت عمومی برای برگزار مسابقات شنا بیشتر شد. در این زمان استانداردهایی برای استخرها تدوین و منتشر شد و آموزش فنون صحیح شنا ضرورت یافت.
انواع استخر از نظر کاربرد
از نظر استفاده و کاربرد، این سازه به صورت زیر دستهبندی میشود:
- روباز
- روبسته
- خانگی یا خصوصی
- عمومی
- غواصی
- مسابقات یا قهرمانی
- درمانی
- بادی
- اقیانوسی
- کف متحرک
- نوع بی نهایت یا بی پایان
- انعکاسی
سازه روباز
نوع روباز یکی از انواع استخر میباشد که برای فصول تابستان و منطقههای گرمسیری ویا باغها بسیار مناسب هستند.
نوع سرپوشیده
این سازه در داخل ساختمان و زیر سقف ساخته میشود و اطراف آن دیوار کشیده شده است. اغلب این استخرها برای شنا در همه فصول بویژه زمستان کاربرد دارد.
انواع استخر خانگی
این سازه در ابعاد 6.1 × 12.2 الی 3.7 × 7.3 متر متناسب با فضای خانه قابل ساخت میباشد و اغلب در باغ، داخل خانه و در زیر زمین پیادهسازی میشود.
استخر عمومی
این سازه زیر مجموعه مراکز ورزشی میباشد و در اندازه، ظاهر و عمق متفاوتی ساخته میشود.
استخر غواصی
نوع غواصی از انواع استخر گران قیمت میباشد و به نقش مکان تمرینی برای افرادی که در حال فراگیری آموزشهای غواصی هستند را دارد. این سازه با توجه به نکات مختلف از جمله موارد زیر ساخته میشود:
- قوانین شنا
- اصول ایمنی از جمله اندازه، عمق آب و میزان فاصله جایگاه
استخر مسابقات یا قهرمانی
این سازهها در طول 20 الی 50 متر با عمق مشخص و با حداقل 8 خط راه جداگانه ساخته میشوند و در اغلب موارد مستطیل شکل میباشد. این استخرها به صورت روباز و سرپوشیده ساخته میشوند و از جمله امکانات مورد نیاز آنها شامل موارد زیر میباشد:
- تاسیسات گرمایشی مناسب
- نورپردازی خوب
- بلوکهای شروع
- صفحه نمایش نتایج
- تایمر الکترونیکی
استخر بی پایان یا بی نهایت
به استخری میگویند که بیش از 1 تا 2 لبهی باز رو به مناظر زیبا دارد و منظرهای از آب بی انتها و انعکاس زیبایی از آسمان و طبیعت بهصورت بی انتها ایجاد میکند.
استخر بادی
یکی دیگر از انواع استخر نوع بادی میباشد که قابل حمل است و با نام حوضچه کودک شناخته میشود. این سازه تفریحی به سادگی پر و تخلیه میشود و در هر مکان که بخواهید قابل استفاده است.استخر بادی بست وی و اینتکس دو برند مطرح عرضه کننده این محصول در ایران میباشند.
استخر درمانی
این استخرها فواید درمانی زیادی دارند و در حالتهای گرم و سرد پیادهسازی میشوند و انواع گوناگونی دارند:
- آب گرم یا جکوزی
- در حالت خشک و بخار
- حوضچههای آب سرد و آب گرم طبیعی
استخر اقیانوسی
نوع اقیانوسی، سازهای سنگی شکل است که در شهرهای ساحلی اقیانوس و دریا، با حرکت آرام جریان آب دریا و به واسطه جزر و مد ایجاد میشوند.
انعکاسی
سازهای با عمق بسیار کم میباشد که برای نشان دادن و منعکس کردن سازه و محیط پیرامون آن با نورپردازی مناسب برای اهداف زیباسازی کاربرد دارد.
سازه کف متحرک
یکی دیگر از انواع استخر با کفی قابل تنظیم با قابلیت تغییر ارتفاع میباشد که با فشردن یک دکمه به سازهای چند منظوره تبدیل میشود.
با ساختن کف متحرک نه تنها استخری زیبا و لوکس خواهید داشت، بلکه میتوانید محلی برای سکوی رقص و یا حوضچه با کاربردهای متفاوت یکی برای بزرگسالان و یکی برای کودکان داشته باشید.
انواع استخر از نظر موقعیت
از نظر موقعیت مکانی این سازهی تفریحی به دو دسته طبقهبندی میشود:
1- روکار: ارزانترین و سادهترین انواع استخر هستند که اغلب از نوع پیش ساخته میباشند و از جنس کامپوزیتهای فایبرگلاس یا وبنیل هستند.
2- توکار یا زیر زمین: این سازه میتواند به شکلهای مختلف و در اندازههای گوناگون ساخته شود.
استخرهای روکار یا استخر پیش ساخته با طراحی زیبا و جذاب قابل پیادهسازی هستند و میتوانند در رنگ دلخواه و شکل و اندازهی مناسب اجرا شوند. همچنین استفاده از سنگ و موزائیک شیشه برای این حوضچه بسیار جالب و چشمگیر است.
اما از نظر لولهکشی و سیستم فیلتر تصفیه استخر تفاوت زیادی ندارند و تنها تفاوتشان در نحوه ساخت حوضچه است.
دستهبندی انواع حوضچه از نظر مصالح
- فایبرگلاس
- وینیل
- گانیتی
- بتنی
- چوبی
- شیشهای
- معلق