دیگ چگالشی و مزایا و معایب آن
دیگ چگالشی یکی از بروزترین دست آوردهای طراحی سیستمهای گرمایشی مرکزی در صنعت تاسیسات ساختمان میباشد. این دیگها راندمانی در حدود 100 درصد دارند و در برخی برندها راندمانی بیش از 100 درصد دیده میشود. این عدد نشان دهندهی استفاده حداکثر از انرژی سوخت میباشد. در دیگهای معمولی نظیر دیگ چدنی انرژی گازهای خروجی تلف میشود، اما در بویلرهای چگالشی به دلیل جذب گرمای نهان بخارات آب موجود در گازهای خروجی این انرژی به گرمای محسوس ناشی از احتراق سوخت افزوده میشود. با توجه به توضیحات ذکر شده در ادامه با فروشگاه تجهیزات استخر و جکوزی آبیکو همراه باشید تا بیشتر با این دیگ آشنا شوید.
دیگ چیست؟
دیگ یا بویلر (Boiler) یکی از تجهیزات تاسیساتی میباشد که وظیفهی آن گرم کردن یک سیال برای مصارف مختلف میباشد. دیگ آبگرم، دیگ بخار و دیگ روغن از انواع مختلف دیگها میباشند. دیگهای مورد استفاده برای مصارف خانگی و ساختمانی (بجز بیمارستانها و برخی صنایع) از نوع آب گرم میباشند که دارای ظرفیتهای مختلف از چند کیلووات تا حداکثر یک مگاوات هستند. این ظرفیت بیانگر انرژی حرارتی است که به آب منتقل میشود.
ساختار دیگهای آبگرم
دیگهای آب گرم در محدوده دمای 30 تا 90 درجه سانتیگراد دارای ساختار زیر میباشد:
- یک محفظه تحت فشار مشتمل بر مبدل حرارتی
- مشعل
- دودکش
- و یک سیستم کنترلی
دسته بندی دیگهای مورد استفاده در تاسیسات ساختمانی
دیگهای بکار رفته در تاسیسات ساختمانی از نظر تکنولوژی به دو دسته تقسیم میشوند:
- دیگ چگالشی (Condensing Boiler)
- بویلر غیر چگالشی (Non- Condensing Boiler)
مقایسهی دیگ چگالشی و غیر چگالشی
اصلیترین تفاوت بویلر چگالشی (پکیج چگالشی) با غیر چگالشی در میزان بازدهی دیگها میباشد. در دیگ چگالشی بازدهی نزدیک به 98 درصد (با در نظر گرفتن ارزش حرارتی بالای سوخت) و 107 درصد (با در نظر گرفتن ارزش حرارتی پایین سوخت) میرسد. این در حالی است که میزان بازدهی برای بویلر غیر چگالشی تنها نزدیک به 75 درصد (با در نظر گرفتن ارزش حرارتی بالای سوخت) و 85 درصد (با در نظر گرفتن ارزش حرارتی پایین سوخت) میباشد.
این اعداد بیانگر این است که استفاده از دیگ چگالشی نزدیک به 22 درصد در مصرف سوخت و در در حدود 40 درصد در هزینههای مربوط به قبوض گاز به صرفهتر میباشد و هزینهها و مصرف سوخت را کاهش میدهد. همچنین بویلرهای چگالشی به میزان قابل توجهی تولید آلایندههای خانگی را کاهش میدهند. در جدول زیر بطور خلاصه دیگهای چگالشی و غیر چگالشی را مقایسه کردهایم:
مزایای بویلر چگالشی
- راندمان بالای حرارتی
- قابلیت تغییر ظرفیت و کنترل پذیری
- استفاده از کمترین فضا در موتورخانه
- نصب و راه اندازی آسان
- تسهیل در تعمیر و نگهداری
- مجهز به سیستم کنترلی پیشرفته و هوشمند
- تولید سر و صدای بسیار پایین
- قابلیت برنامه ریزی برای مدت زمان طولانی
- کاهش هزینههای جاری ساختمان
- کاهش تولید گازهای آلاینده و کاهش آلودگی محیط زیست
- بسیار مناسب برای تاسیسات گرمایش استخر و جکوزی
- کاهش مصرف انرژی تا 40 درصد
- افزایش طول عمر تاسیسات موتورخانه استخر و ساختمانها
- امکان استفاده از لولههای با قطر کمتر و طول و بازوان بیشتر به دلیل حجم کم دود
- اجرای زیبا و قابلیت مدولاسیون و گرمایش مناطق حرارتی مختلف
معایب دیگ چگالشی
با وجود این مزایا، بویلرهای چگالشی معایب و محدودیت به همراه دارند:
قیمت یک دیگ چگالشی موتورخانه نسبت به بویلرهای معمولی در حدود 50 درصد بیشتر است. گرچه از طریق صرفه جویی در قیمت سوخت، میتوان این هزینه را از 2 تا 5 سال جبران کرد. اما همچنان تفاوت قیمت زیاد موجب اکراه کارفرمایان برای خرید و نصب بویلر چگالشی میشود. لازم به ذکر است نحوه نصب، میزان کارکرد و بازدهی کلی سیستم در تعیین هزینه نهایی نقش به سزایی دارند. شرکتها تولید کننده برای قیمت بالای این دیگ دلایل زیر را ذکر میکنند:
- نیاز به نصب مبدل در ابعاد بزرگتر برای برخی مدلها
- نصب ضروری فن در کنار دیگ چگالشی برای خروج دود
- نیاز به سیستم تخلیه کندانسیت شامل تله بخار و پمپ