نوار آپارات و نحوه استفاده در آب بندی سیم چراغ استخر

نوار آپارات و نحوه استفاده در آب بندی سیم چراغ استخر

نوار آپارات یا چسب آپارات به منظور عایق کردن چراغ‌های استخر به ویژه زمانیکه چراغ استخر در فضای داخل آب قرار می‌گیرد، به کار برده می‌شود. زیرا نفوذ آب به چراغ استخر و برخورد آن با سیم‌های آن ممکن است خطرات جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. از این رو هنگام نصب سیستم روشنایی استخر عایق کاری امری ضروری می‌باشد. فروشگاه آبیکو در ادامه این مطلب شما همراهان عزیز را با آب بندی سیم چراغ استخر و نحوه استفاده از چسب آپارات آشنا می‌نماید.

کاربردهای نوار آپارات

  • عایق کردن اتصال بین دو کابل
  • مفصل‌بندی و ترمیم کابل‌های آسیب دیده
  • استفاده در اتصالات باس بار
  • عایق‌بندی معمولی اسپلایس
  • آب‌بندی رطوبت برای اتصالات ولتاژ فشار قوی و ضعیف
  • آب‌بندی کابل چراغ‌های استخری

جنس چسب آپارات

نوار آپارت از جنس لاستیک اتیلن و پروپیلن باروکش نایلونی پوست ماری می‌باشد و قبل از استفاده از نوار اصلی به راحتی از آن جدا می‌شود. عمر مفید این نوار در حدود 5 سال است.

ویژگی‌‎های منحصر به فرد چسب آپارات

  • مقاومت بالا در برابر حرارت و شعله
  • چسبندگی مطلوب به مواد ژاکت کابل
  • مقاوم در برابر سایش
  • مقاوم در برابر گرما، روغن، ازن، اشعه UV و دیگر اثرات زیست محیطی
  • حفظ انعطاف‌پذیری در دمای منفی 30 درجه سانتی‌گراد

چرا آب به درون چراغ استخر نفوذ می‌کند؟

دلیل اصلی نفوذ آب به درون چراغ‌ها و آبنماهای استخر، عدم کابل‌کشی مناسب و آپارات نکردن سیم‌های چراغ می‌باشد.

همچنین برخی پیمانکاران به جای استفاده از سیم و کابل مناسب در کاسه بتونی از سیم‌های متداول در برق‌کشی ساختمان استفاده می‌کنند. سیم‌های معمولی به هیچ عنوان قابل آب‌بندی با کابل چراغ نمی‌باشد. در نتیجه آب به درون چراغ نفوذ می‌کند.

در نظر داشته باشید آب، عامل خنک کننده چراغ‌های استخری می‌باشد. از این رو نباید چراغ‌های استخر را پیش از قرار دادن درون آب و قبل از نصب به مدت زیادی روشن نگه داشت.

آپارات کردن سیم‌ها به روش IP68

در طراحی و راه اندازی استخرها یکی از دغدغه‌های اصلی شرکت‌های مجری استخر، نبود استاندارد جهانی برای نوع سربندی کابل‌ها و سیم‌ها می ‌باشد. برخی روش‌های موجود که برای انجام این کار استفاده می‌شوند عبارتند از:

  1. جانکشن باکس با پارافین شمع
  2. استفاده از وصله‌های رزینی
  3. استفاده از نوار آپارات برای آپارات کردن

در دو روش اول شاهد نشتی و نفوذ آب نخواهیم بود، اما این دو روش تا حدودی زیبایی کار را کاهش می‌دهند. از این رو اکثرا از چسب آپارات به منظور آپارات کردن به روش IP68 استفاده می‌کنند که به شرح زیر است.

مرحله اول

ابتدا روکش نایلونی پوست ماری روی نوار را جدا کنید. دو کابل که قرار است آپارات شوند را به فاصله 20 سانتی‌متر از سر قطع شده کابل، کاملا تمیز کنید. در این بخش نباید هیچ جسمی چسبیده باشد و باید کاملا تمیز و عاری از گرد و غبار باشد.

مرحله دوم

سپس هریک از کابل‌ها را به اندازه 8 سانتی متر لخت کنید و پودر کالک آن را به خوبی بتکانید و مجددا کابل و سیم‌های آن را تمیز کنید.

مرحله سوم

در این مرحله باید نظیر به نظیر سیم‌های هم رنگ را به یکدیگر گره بزنید. به اندازه 5 سانتی متر نوار آپارات مناسب جدا نمایید و دور سیم‌های گره خورده بپچید. آپارات کردن باید به نحوی انجام شود که از هر سمت به اندازه 3 سانتی متر روی سیم‌ها آپارات داشته باشد. دقت داشته باشید زمانی که نوار آپارات را به صورت مارپیچ دور سیم‌ها و کابل‌ها میپیچید، برای حفظ آب‌بندی باید آپارات‌ها از روی لایه قبلی به لایه بعدی بروند. به این معنی که بعد از پیچیدن اولین دور نوار روی کابل، باید دومین دور را به صورت 1/2 روی دور اول بپیچید و ادامه دهید.

مرحله چهارم و پنجم

در مرحله بعدی باید به اندازه 7 سانتی متر چسب برق مناسب و با کیفیت دور چسب‌ آپارات بپیچید.

حال تمام رشته سیم‌ها را با چسب برق مرتب کنید و نوار آپارات را از سمتی که فضای خالی بیشتری دارد، شروع به پیچیدن کنید. توجه داشته باشید در بخش‌هایی که کابل آپارات شده خالیگاهی بیشتری دارد باید چسب آپارات بیشتری پیچده شود تا در نهایت سطح کابل صاف و یکدست شود.

مرحه نهایی استفاده از نوار آپارات به روش IP68

 در مرحله آخر روی چسب آپارات، چسب برق بکشید. چسب برق باید بسیار محکم پیچیده شود، بطوری که رنگ چسب اندکی تغییر کرده و رو به کمرنگی برود.

در این مرحله باید توجه زیادی داشته باشید که روی چسب برق چروکی ایجاد نشود. چسب برق باید از قسمت کابل بدون روکش به اندازه 8 سانتی متر روی کابل ادامه داشته باشد. به این معنی که در نهایت طول یک کابل آپارات شده باید تقریبا برابر 27 سانتی متر باشد.

نکته استفاده از نوار آپارات در انواع کابل

دقت داشته باشید برای کابل‌ها با ولتاژ AC باید سه مرتبه به صورت رفت و برگشت نوار آپارات روی کابل پیچیده شود. اما در کابل‌های DC باید این عمل را دو مرتبه انجام دهید.

دقت داشته باشید چسب آپارات باید از بخشی که کابل فاقد روکش است، به اندازه 7 سانتی متر روی کابل ادامه داشته باشد.

در آپارات سیم و کابل‌ها باید حتما یک ورودی و یک خروجی داشته باشید. در حالتی که بیشتر از یک ورودی و خروجی داشته باشید باید از روش جانکشن باکس استفاده کنید.

توجه داشته باشید چسب آپارات چندین برابر طول خود کشیده شده و کش می‌آید، بنابراین در هنگام پیچیدن نوار دور کابل و سیم‌ها آنرا محکم بکشید و محکم روی کابل بپیچید.

نوار آپارات را می‌توانید روی مواد دیگر نظیر موارد زیر مورد استفاده قرار دهید:

  • پلی اتیلن
  • رابرهای بوتیل
  • رابرهای روغنی
  • EPR
  • و PVC

2 دیدگاه در “نوار آپارات و نحوه استفاده در آب بندی سیم چراغ استخر

  1. ایرانی گفت:

    سلام اطلاعات کاملی بود

    1. آبیکو گفت:

      ممنون از توجه شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *