استخر خانگی و مراحل طراحی و ساخت آن
آبتنی و شنا از محبوبترین تفریحات و ورزشها برای تمام سنین میباشد. اما مشکلاتی نظیر شلوغی، ازدحام، محدودیت سانس استخرهای عمومی و از همه مهمتر بیماریهای شایع استخرها موجب شده بسیاری افراد از این سرگرمی مهیج دور بمانند. اما استخر خانگی یا استخر ویلایی میتواند با رفع این مشکل لحظات دلنشین و لذتبخشی را برای شما در کنار خانوادهتان به ارمغان آورد.
اگر در حیاط خانه خود فضای مناسب و بدون استفادهای دارید یا به تازگی ویلایی خریداری کردهاید و قصد دارید در حیاط آن استخر بسازید تا پایان این مطلب از وب سایت فروشگاه تجهیزات استخر و جکوزی آبیکو با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع و کاملی در ارتباط با مراحل طراحی و ساخت استخر خانگی و تجهیزات استخر خانگی مورد نیاز برای ساخت آن کسب نمایید.
انواع استخر
استخرها از نظر موقعیت قرارگیری در ساختمان به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
- استخرهای سرپوشیده درون خانهها یا در محیطهای اختصاصی نظیر اتاقکی در گوشه باغها و ویلاها قرار میگیرند و به دلیل هزینه بالا، طرفداران کمی دارند.
- استخر خانگی روباز عموما در باغ، حیاط خانههای ویلایی، تراس ساختمانها و پشت بام نصب میشوند.
در ادامه این مطلب به طراحی و ساخت استخرهای روباز میپردازیم:
انواع روشهای ساخت استخر خانگی
استخرهای خانگی به روشهای آجری، بتنریزی و استخر پیش ساخته اجرا میشوند و هرکدام برای پیادهسازی نیازمند حضور نیروی متخصص میباشند که در ادامه به توضیح هر کدام از این روشها پرداختهایم:
مراحل طراحی و ساخت استخر خانگی آجری
استخر خانگی آجری برای استخرهایی با ابعاد کم یا استخرهای موقت بسیار مناسب و اقتصادی میباشد. این استخرها در برابر نیروهای خارجی مقاومت بالایی ندارند، اما در صورت انجام عایقکاری مناسب از نظر عدم عبور آب به لایههای زیرین برای سالیان زیاد و آب بندی استخر مشکلی نخواهند داشت. برای ساخت استخر آجری ابتدا باید خاکبرداری و سیمانکاری کف انجام شود. سپس آجر چینی استخر انجام گردد. برای پایداری مناسب، دیوارهها در فواصل معینی با توجه به عمق و طول دیواره، ستونگذاری میشوند. در نهایت مراحل عایقکاری، اجرا و نصب تاسیسات و کاشیکاری یا رنگکاری اجرا میگردد.
مراحل ساخت استخر خانگی از نوع بتنی
از دیگر انواع استخرهای خانگی، استخرهای بتنی میباشد که از نمونه استخرهای پرطرفدار هستند. از آنجایی که در ساخت این نوع استخر میلگرد بکار میرود و از بتن ساخته میشود در برابر نیروهای خارجی پایداری خوبی دارد. این نوع استخرها به دلیل ماندگاری بالا، در دسته استخرهای دائمی جای میگیرند. برای ساخت استخرهای بتنی، ابتدا عمل خاکبرداری انجام شده و کف گودال سیمانکاری میشود و آرماتوربندی صورت میگیرد. تاسیسات مکانیکی و الکتریکی اجرا شده و سپس میلگردها قرار داده شده و قالبگذاری و بتنریزی میشوند یا از سیمان پلیمری عایق که به شکل پاششی اجرا میشوند، استفاده میگردد. در پایان کاشی استخر و اجرای تزئینات فضای سبز استخر انجام میشود.
استخر پیش ساخته بهترین طح استخر خانگی
استخر خانگی پیش ساخته از پرطرفدارترین انواع استخرها است که از جنس پلیمرهای رزینی میباشد و در ابعاد و شکلهای مختلف به صورت سفارشی تولید میشوند. بعد از ساخت استخر در کارخانه، گروه متخصص برای نصب به محل میروند و استخر پیش ساخته را نصب میکنند. برای نصب این نوع استخر همانند استخرهای آجری و بتنی ابتدا باید خاکبرداری و زیرسازی انجام شود. سپس با ماسه بادی زیر استخر پیش ساخته را پر میکنند و با نصب و تراز کردن آن با زمینهای مجاور، اطراف استخر را پر میکنند و زیباسازیهای اطراف آن را انجام میدهند.
از مزایای این نوع استخرها میتوان به توکار بودن آن و قابل جابجایی بودن آنها اشاره کرد. این نوع استخرها با قیمت بالایی به بازار عرضه میشوند. اما این امر کاملا طبیعی است. چراکه مختص یک مکان تولید میشوند. نوعی دیگر از این استخرهای خانگی به صورت روکار نصب میشود که بعد از نصب با متریالهایی نظیر چوب و مصالح بنایی اطراف استخر را پوشش میدهند. حتی استخر پیش ساخته روکار نیز قابلیت جابجایی دارد.
نکات مهم در ساخت استخر خانگی
پیش از شروع کار باید مشخص کنید چه نوع استخری میخواهید برای نمونه استخر آجری، بتنی یا پیش ساخته. فراموش نکنید که بودجه شما برای ساخت استخر خانگی از اهمیت بالایی برخوردار است و قبل از تصمیم باید مبلغی که قصد دارید برای این کار هزینه کنید را بطور دقیق تعیین نمایید. همچنین علاوه بر هزینه اولیه ساخت استخر باید سالانه مبلغی را هم برای حفظ و نگهداری استخر و هزینه آب و برق کنار بگذارید. در ادامه به نکات مهمی که باید برای ساخت استخر خانگی توجه کنید، اشاره کردهایم:
تعیین فضای مناسب برای نصب و اجرا
در گام بعدی باید فضایی که میخواهید به استخر خانگی اختصاص دهید را مشخص کرده و ابعاد آن را بطور دقیق محاسبه نمایید. محلهایی که آفتابگیر خوبی هستند برای استخر مناسب میباشند. زیرا با این کار میتوانید هزینههای گرم کردن آب را کاهش دهید. به علاوه محل استخر باید جایی باشد که در اطراف آن درختانی با ریشههای زیاد وجود نداشته باشد.
زیرا با رشد تدریجی ریشهها در خاک زیر و اطراف استخر، ساز و کار و سیستم لوله و اتصالات استخر و تخلیه آب استخر آسیب میبیند. همچنین وجود درخت در نزدیکی استخر خانگی علاوه بر ایجاد سایه و کاهش نورگیری، موجب ریزش برگ و صمغ درختان به درون استخر میشود. در این صورت آب کثیف میشود و در کف آن رسوب میکند و موجب افزایش هزینه و نگهداری استخر میشود. در چنین مواردی باید برگ گیر استخر را تهیه نمایید و دائما برگها را از روی سطح آب بردارید.
شکل استخر شنا خانگی
تمام نکاتی که در طراحی استخر نظیر شکل مربعی، مستطیلی یا گرد استخر، تعداد پلکان، قسمتهای عمیق و کم عمق، پوشش گیاهی اطراف استخر و … که برای شما اهمیت دارد را دقیق مشخص کنید. اگر بودجه کافی دارید میتوانید از طراح دکوراسیون داخلی کمک بگیرید.
انتخاب پیمانکار مناسب
اکنون زمان آن است که یک پیمانکار مطمئن بیابید. انتخاب پیمانکار اهمیت زیادی دارد، زیرا شما صفر تا صد راهاندازی و ساخت استخر خانگی خود از مجوزهای شهرداری، نقشهبرداری، خاکبرداری، گودبرداری، اجرای تاسیسات استخر نظیر تاسیسات گرمایشی، اجرای لولهکشی، نصب تاسیسات و … را به او واگذار میکنید. سپس طراحی اولیه و لیست کاملی از آنچه میخواهید و انتظار دارید در حیاط شما ساخته شود را به پیمانکار نشان دهید. به این ترتیب پیمانکار و گروه خود دقیقا شما را راهنمایی خواهد کرد و به شما خواهند گفت تا چه حد طرح پیشنهادی شما در محل مورد نظرتان اجرایی هست یا خیر و چه بخشهایی نیاز به تغییرات دارد.
زیرساختهای موردنیاز برای ساخت استخر خانگی
بعد از انجام مراحل اولیه نظیر تعیین محل احداث، نقشهکشی و دریافت مجوزها ابتدا با توجه به عمق و ابعاد استخر خاکبرداری توسط ماشین حفاری انجام میگردد. سپس کف استخر صاف را برای ایجاد بخشهای کم عمق و عمیق شیببندی و بتنریزی میکنند. پس از این آرماتوربندی کف استخر توسط میلگرد به صورت شبکهای در کف و دیوارهها انجام میشود. طبق نقشه، جایگذاری تاسیسات انجام میشود. سپس مطابق نقشه لولههای استخری ورودی و خروجی آب توسط لوله کش انجام میشود و برق کار، سیمکشیهای لازم را انجام میدهد تا زمانی که تمایل به استفاده از آب گرم دارید میتوانید مکانی را برای موتورخانه استخر خانگی در نظر بگیرید و تجهیزاتی مانند پمپ استخر، فیلتر تصفیه آب، تنظیم دمای آب استخر و مبدل حرارتی استخر و … در این محل قرار دهید.
سطح موتورخانه باید نزدیک به یک متر پایینتر از سطح کف استخر باشد. بعد از انجام زیرسازیهای لازم، بتنریزی انجام میشود. همچنین میتوانید از بلوکهای سیمانی کف استخر استفاده کنید. استفاده از بلوکهای سیمانی برای استخرهای خانگی علاوه بر اینکه آسانتر است، به دلیل آنکه این استخرها حجم زیادی آب نیاز ندارند، مقرونبه صرفهتر نیز میباشد. در نهایت ملات روانی را روی بلوکها بریزید و تمام حفرههای موجود میان بلوکها را پر کنید. بعد از کف به سراغ دیوارهها بروید و آنها را نیز به همین روال پر کنید.
تجهیزات مورد نیاز برای صفر تا صد ساخت استخر خانگی
برای ساخت استخر خانگی به تمامی تجهیزات استخری زیر نیاز دارید:
- پمپ تصفیه استخر
- فیلتر تصفیه استخر
- اسکیمر استخر
- قرص کلر
- چراغ استخری
- و روکش استخر برای جلوگیری از کثیفی استخر خانگی
سوالات پرتکرار
در ادامه به سوالات متداول برای ساخت استخر خانگی از مراحل تا سفارش ساخت آن پاسخ دادهایم:
آببندی استخرهای خانگی چگونه است؟
بعداز خشکی کامل کف و دیوارههای استخر، اکنون زمان عایقکاری میباشد. ملاتی از ترکیب سیمان سفید، چسب بتن و پودر سنگ را ترکیب و آن را دوبار روی همه بخشهای کف و دیوارههای استخر بکشید. سپس تست کنید آب از استخر نشت نکند. برای تست باید سطح استخر را از آب پر کنید و بعد از چند روز سطح آب را اندازهگیری کنید. در صورت نشتی باید آببندی استخر مجددا تکرار شود. بعد از آببندی کامل استخر خانگی لازم است پشت دیوارههای استخر پر شود که این کار توسط مصالحی نظیر سنگ شفته آهک انجام میشود. سپس کاشیکاری استخر ویلایی انجام میشود.
مرحله نهایی ساخت استخر ویلایی لاکچری چگونه میباشد؟
بعد از انجام کاشیکاری و زیباسازی اطراف استخر خانگی، استخر را از آب پر کنید و پمپها و سیستم گرمایشی استخر را روشن نمایید. بعد از بررسی دقیق تمام موارد و عدم وجود نشتی و عیب و ایراد میتوانید از استخر خود لذت ببرید.
برای نگهداری استخر خانگی باید چه کارهایی انجام داد؟
برای داشتن استخری با آب تمیز و پاک باید بهداشت آب و ضدعفونی کردن آن با مواد شیمیایی و ضد جلبک را انجام دهید. هر ساله دیوارهای استخر را بررسی کنید تا در صورت نیاز آنها را تعمیر نمایید.
هزینه ساخت استخر خانگی و انواع آن چقدر است؟
هزینه ساخت استخر خانگی به عواملی مثل ابعاد استخر، محل احداث استخر، جنس کیفیت و برند مصالح از جمله کاشی و سنگ و تجهیزات استخر بستگی دارد. برای اطلاع از هزینه ساخت استخر خانگی میتوانید با با کارشناسان ما در فروشگاه تجهیزات استخر و جکوزی آبیکو تماس بگیرید.
بهترین زمان برای ساخت استخر خانگی و سفارش ساخت آن چه زمانی است؟
بهترین زمان برای ساخت استخر خانگی قبل از عید نوروز است. چراکه سایر کارها به بعد از عید که هوا گرمتر است موکول میشود و زمان 3 تا 6 ماهه برای ساخت استخر لازم است تا آغاز فصل گرما به پایان برسد. بدین ترتیب با شروع فصل تابستان میتوانید از استخر خود استفاده کنید. البته برای استخرهای بتنی زمان بیشتری نیاز است. اما استخرهای پیش ساخته ظرف مدت کوتاه هفت روزه راهاندازی و نصب میشوند.