فهرست مطالب
اهمیت تصفیه آب جکوزی و نگهداری از آن به دلیل بهداشت فرد استفاده کننده از جکوزی و جلوگیری از آسیب دیدن تجهیزات و سطوح آن مورد توجه صاحبان استخر و همچنین افراد استفاده کننده از جکوزی میباشد، همچنین از آنجایی که جکوزی به عنوان محیطی برای آب گرم درمانی توصیف میشود تصفیه آب جکوزی، توجه به سطح آب و دمای آن بیشتر مورد توجه قرار میگیرد. با توجه به اهمیت این موضوع، به تفسیر این مطلب را در فروشگاه آبیکو در ادامه این مطلب مورد بررسی قرار دادهایم.
چرا باید آب جکوزی را تصفیه کرد؟
سطح آب جکوزی نسبت به استخر بسیار کم میباشد و اغلب تا دمایی بین 35 تا 40 درجه سانتیگراد گرم میشود. سطح آب کم و دمای بالا تشدید کننده مشکلاتی هستند و شرایط مناسبی برای رشد عوامل بیماریزا نظیر باکتری، ویروس و پروتوزونها و پیشرفت آلودگیها ایجاد میکند.
نوعی اگزمای پوستی ایجاد شده از باکتری “سودوموناس آئروژینوزا”، شایعترین بیماری ناشی از استفاده جکوزی میباشد. همچنین براساس تحقیقات باکتری “لژیونلا پنوموفیلا (نوعی باکتری گرم منفی هوازی)” این قابلیت را دارد که از طریق استنشاق بخار آلودهی موجود در فضای استخر و جکوزی وارد بدن افراد شده و منجر به بیماری “لژیونر (نوعی سینه پهلو)” شود.
مساله زمانی پیچیدهتر میشود که آب با چنین حرارت بالایی موجب تعریق بیشتر افراد میشود و با توجه به حجم کم آب جکوزی، نسبت آلودگی که وارد بدن هر فرد میشود به میزان قابل توجهی افزایش مییابد. با توجه به این شرایط اهمیت تصفیه آب جکوزی بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.
با توجه به اهمیت این موضوع همیشه باید به میزان قابل توجهی مواد ضدعفونی کننده در آب جکوزی موجود باشد و باید هر چند وقت یکبار به صورت دورهای مواد اکسید کننده بیشتری به آب افزوده شود تا احتمال وجود آلایندهها از بین برود.
برای نمونه حضور دو نفر در یک جکوزی حاوی 1900 لیتر آب، معادل حضور 100 شناگر در یک استخر 95 هزار لیتری میباشد! به همین دلیل با توجه به آلودگی بالایی که توسط افراد داخل جکوزی به آب منتقل میشود، میزان زیادی ماده ضد عفونی کننده برای آب جکوزی نیاز خواهد بود.
سیکل تصفیه آب جکوزی
با توجه به اهمیت تصفیه آب جکوزی در ادامه سیکل تصفیه آب جکوزی ذکر شده است:
- آب توسط پمپ تصفیه از کف جکوزی مکش شده و بعد از عبور از توری (استرینر) وارد پمپ میشود.
- سپس پمپ آب را به مخزن صافی میفرستد.
- آب بعد از عبور از صافی وارد مبدل حرارتی شده و بعد از گرم شدن به جکوزی هدایت میشود.
در این سیکل عموما پمپ گرمکن مبدل (فرستنده آب از دیگ حرارتی به مبدل) توسط سنسوری که روی لوله ورودی آب از جکوزی به موتورخانه نصب میشود، تنظیم میگردد. در واقع پمپ گرمایش جکوزی باید تا زمانی فعالیت داشته باشد که دمای آب جکوزی به میزان تنظیم شده برسد.
تصفیه آب جکوزی با استفاده از کلر و برم انجام میشود. این دو ماده ضدعفونی کننده معمولا در جکوزیها برای از بین بردن آلودگیهای میکروبی و ضدعفونی کردن مورد استفاده قرار میگیرند.
تصفیه ذرات روی آب جکوزی
ذرات روی آب یکی دیگر از موارد پر اهمیت تفصیه آب جکوزی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. این ذرات شامل چربیهای بدن افراد و سایر ذرات ریز هستند که برای ار بین بردن آنها دو روش وجود دارد:
1.حالت سرریز
در حالت سرریز، شیر مکش پمپ تصفیه جکوزی از کف جکوزی و شیر مخزن مخزن ذخیره آب تعبیه شده در موتورخانه باید توسط اپراتور به نحوی تنظیم شوند که آب درون حوضچه جکوزی به صورت دائمی در حال سرریز باشد. در این حالت تمام چربیها و ذرات روی آب به سمت گریلهای دور حوضچه منتقل شده و به مخزن ذخیره ریخته میشوند. سپس مجددا توسط پمپ مکش وارد سیکل تصفیه میشوند.
۲.داشتن اسکیمر
اسکیمر، دریچهای کوچک تعبیه شده در بالای دیواره جکوزی میباشد. در چنین حالتی پمپ علاوه بر کف حوضچه، از درچیه اسکیمر نیز آب را مکش میکند به این ترتیب چربیها و ذرات وارد سیکل تصفیه میشوند. توجه داشته باشید در این سیستم وجود گریل، تنها برای هدایت آب به سمت مجرای فاضلاب میباشد و عمل سرریز را انجام نمیدهد.
چند پارامتر مورد توجه در تصفیه آب جکوزی
علاوه بر اینکه اهمیت تصفیه آب جکوزی غیر قابل انکار است، تصفیه و ضدعفونی کردن آن نیز کاری بسیار حساس میباشد. زیرا به علت کم بودن حجم آب جکوزی، کوچکترین تغییر به سرعت تاثیر خود را نشان میدهد. از این رو باید همواره پیش از افزودن هر مادهای برای تصفیه آب جکوزی، آب تست شود. اینکار هم موجب جلوگیری از بروز ناراحتی و مشکل برای افراد استفاده کننده جکوزی میشود و هم مانع ایجاد خوردگی در تجهیزات، فرسایش آنها و بستن جرم روی آنها میشود. از این رو باید چند پارامتر زیر پیش از تصفیه آب جکوزی بررسی کنید:
- pH
- قلیائیت کل
- سختی کلسیمی
- مواد جامد محلول در آب (TDS)